Historien om Panayotis & drømmenes teater

Mere end 50 år med brudekjoler

Historien om kjoleskrædderen Panayotis udspringer på Rhodos

– men Panayotis Brudekjolers historie starter i Vejle.

Det tidligere Vejle Teater er en central bygning i Vejle som hver dag passeres af tusinde forbigående vejlensere. Bygningen giver masser af plads til at skabe en unik oplevelse for kommende brude og deres familier og venner. Et besøg på den nye adresse er en uforglemmelig oplevelse, da teatret tilbyder unikke rammer og en atmosfære, der fortæller om teatrets liv og fortælling. Panayotis Brudekjoler er stolt over at blive en del af denne fortælling
Uddannelse og studier er hjørnestenene i personlig udvikling. Når det kommer til at skrive en omfattende masterarbeit schreiben lassen, er det vigtigt at have en pålidelig ressource, der kan hjælpe med. Denne ressource kan afgørende støtte studerende i processen med at udvikle og udarbejde deres thesis. Uddannelse er en rejse, hvor adgang til kvalitetsressourcer spiller en central rolle for studerendes succes, og det inkluderer hjælp til store opgaver som en masterafhandling.

Drømmenes Teater

2000 m2 med kjoler til alle livets store fester

Bygningen blev bygget i slutningen af 1800-tallet, for at de omrejsende teaterselskaber havde et sted at opføre deres forestillinger. Bygningen er blevet restaureret af flere omgange og bærer i dag præg af dette – på den gode måde. De høje lofter, lysekronerne, hemmelige skabe og spændende lokaler, hvor ikke ét ligner et andet.

I 1974 overtog Olaf Haahr bygningen og dette har bidraget til at bevare den overdådige stil, der stadig kommer til udtryk i teatret med dets mange smukke detaljer.Du kan godt glæde dig til at træde inden for i historiske rammer! Som drømmetyder Louise siger: “Selv gulvet knirker på den helt rigtige måde.”

Tidslinje

1968

1. august 1968 åbnede Panayotis sin første butik i beskedne lokaler på Gormsgade i Vejle. Brudekjolebranchen var under hårdt pres, så han måtte klare til dagen og vejen ved at lave alt mulig forefaldende skrædderiarbejde.

1969

Jette og Panayotis Diakovasilisblev gift den 24. maj 1969. De har børnene Kristina, Kostas, Annia og Michael. To af børnene er trådt i forældrenesfodspor: Sønnen Michael har overtaget virksomheden, og datteren Annia har haft AtelierElefteria i København.

1971

I 1970érne blev Panayotis flere gange landskendt for sine fantasifulde og banebrydende designs. Brude kunne blive gift i alt fra en grøn silkekjole til hot pants. I 1971 skabte han overskrifter for første gang med en sort brudekjole.

2005

I 2005 satte Gitte Skrædderiet på overarbejde, da hendes drømmekjole var en specialdesignet brudekjole i beige silke med højhalset blonde halterneck. Brylluppet mellem Gitte og Michael Panayotis blev holdt d. 30. juni 2005 i Panayotis’ fødelandsby Salakos på den græske ø Rhodos.

2013

Efter mere end 45 år med brudekjoler gik Skræddermester Panayotis på pension d. 1. september 2013. I samme omgang nedlagde vi eget skrædderi og koncentrerer os i dag i stedet om design og salg af brudekjoler.

2017

Panayotis blev kåret til Årets Brudebutik 2017 af bryllupsmagasinets læsere ved det store Nordic Bridal Show 2017. Fem finalister gik videre til den store finale – hvor Panayotis blev kåret som vinder af prisen. Samme år flyttede vi ind i Drømmenes Teater.

2018

Panayotis dannede rammerne om den danske udgave af tv-serien Say Yes to the Dress, som blev vist på Kanal 4 i foråret 2018. I programmet hjalp vores drømmetydere sammen med anerkendte designer Jesper Høvring kommende brude med at finde deres drømmekjole.

2019

Panayotis vandt som den eneste brudekjole forretning nogensinde, den prestigefulde pris Danish Retail Award. Danish Retail Award uddeles af uddannelsesinstitutionen ZBC i samarbejde med Dansk Erhverv, Detailgruppen og Dansk Handelsblad, med tre vindere i alt.

Man skal have hjertet med

Den 1. august 2020 var det 52 år siden, at Panayotis åbnede sit første atelier med brudekjoler på Gormsgade i Vejle. Dermed blev den første side skrevet i den fortryllende historie om skrædderen, der kom til Danmark på noget nær det værst tænkelige tidspunkt.

Historien om kjoleskrædderen Panayotis udspringer – selvfølgelig – i Brudens Kilde – Nifi på Rhodos. Nifi er det græske ord for brud, og det var i området lige omkring den, at Panayotis trådte sine barnesko – og senere uddannede sig til skrædder. I 1965, da han kom til Danmark, var der masser af arbejde for en ihærdig ung mand med en solid uddannelse som skrædder i bagagen. Men først efter nogle år på forskellige systuer, besluttede Panayotis sig for at åbne sit eget Atelier Panayotis d. 1. august 1968.

– Dengang var der ikke meget, der tydede på, at det skulle blive startskuddet til Danmarks førende Brudekjolehus. For stort set lige efter jeg startede mit atelier, gik bunden ud af det danske brudekjolemarked, husker Panayotis.– I kølvandet af ungdomsoprøret i 1960’erne og oliekrisen i 1970’erne oplevede man i Danmark et rekordlavt antal kirkelige vielser. Hvis man overhovedet blev gift, var det som regel i jeans og islændersweater på det lokale Rådhus, smiler Panayotis, der udmærket husker, hvordan det var at drive et brudekjoleskrædderi dengang i 1970’erne.Der var ikke den store efterspørgsel efter skræddersyede brudekjoler.

Alligevel blev Panayotis ret hurtigt kendt for at lave spændende og anderledes brudekjoler. F.eks. i 1971, da billedet af den dengang relativt ukendte model Ilona Sjøgren i en sort (!!) brudekjole blev vist i B.T., og senere sendt ud af Reuters Bureau verden rundt. Billederne nåede sågar til Grækenland og Rhodos, hvor den lokale avis med stolthed kunne berette om øens søn, der var blevet ”verdensberømt” i Danmark. Det ændrede dog ikke meget på markedsvilkårene. Lavpriskoncepter og alternative bryllupper  var totalt dominerende dengang i 1970’erne, så vi måtte klare til dagen og vejen ved at lave alt mulig forefaldende skrædderiarbejde – lige fra oplægning af herrebukser til at sy dragter til hundene i det lokale cirkus.

 

Det vigtigste – tror jeg – er, at man har hjertet med, når man driver sin virksomhed – uanset hvad man laver, understreger Panayotis. Min forkærlighed for de skræddermæssige traditioner gjorde, at vi holdt fast i at lave forefaldende skrædderarbejde i stedet for at gå på kompromis med kvaliteten og sy billige brudekjoler. Det er nok også dét, der har været med til at danne grundstenene i vores succes i dag – at vi har fastholdt, at de skræddermæssige traditioner altid skal være i højsædet. Samtidig lærte vi, at vil man have succes i denne branche, kræver det hårdt arbejde. Det er nok også én af hovedårsagerne til, at vi kan fejre vores 48. jubilæum i år.

Mange tror, at det er en glamourøs branche, hvor der kun er glade kunder og tænker måske ikke på, hvor meget arbejde der ligger bag, før en tilfreds brud træder op ad kirkegulvet. Når jeg tænker på pigerne på vore systuer i vores butikker, er jeg fuld af beundring for det, de præsterer hver dag. En moderne brud kræver – og skal have – fuld opmærksomhed og service, når drømmekjolen skal vælges og færdiggøres – og nogle gange skal der et utroligt hårdt stykke arbejde til, før vi alle er tilfredse.

Jeg fortæller ofte historien om en brud, som stadig tydeligt kunne huske hendes brudekjole, og den oplevelse hun havde i den butik, hvor hun købte brudekjolen. 14 år efter hendes bryllupsdag! Det siger lidt om, hvilke udfordringer vi står overfor hver dag – året rundt. Det er forventninger, man ikke må skuffe. Men når det er sagt, så er der ikke meget, der slår en glad og forventningsfuld brud, der har fået sine drømme opfyldt. Det er det, vi er her for.

En del af kærlighedens største dag

“Man skal huske på, at et bryllup er dagen, hvor et brudepar skal opleve den dag i livet, hvor alt er perfekt. Hvor festen, maden, tøjet, musikken, stemningen, de mennesker man omgiver sig med – det hele er et udtryk for den kærlighed og hengivenhed, brudeparret har til hinanden og de gæster, de har inviteret. Det skal være den dag, som man vil kunne mindes med glæde, når hverdagen måske ikke lige er så rosenrød, fremhæver Panayotis, der selv er gift på 48. år. Og vi er glade for og stolte af, at vi stadig må være en del af denne dag for mange brude.”

Panayotis Diakovasilis
Skræddermester og stifter af Atelier Panayotis i 1968 

Jeg er klar til at prøve kjoler

Historien om kjoleskrædderen Panayotis udspringer på Rhodos – men Panayotis Brudekjolers historie starter i Vejle.

Det tidligere Vejle Teater er en central bygning i Vejle som hver dag passeres af tusinde forbigående vejlensere. Bygningen giver masser afplads til at skabe en unik oplevelse for kommende brude og deres familier og venner. Et besøg på den nye adresse er en uforglemmelig oplevelse, da teatret tilbyder unikke rammer og en atmosfære, der fortæller om teatrets liv og fortælling. Panayotis Brudekjoler er stolt over at blive en del af denne fortælling.

Læs mere om Panayotis universet

Bliv inspireret

Find os her

© Panayotis ApS
/ CVR 32677746